Ilta sokerimassaruusujen merkeissä – Evening with sugarpaste roses

Suomessa lomaillessani minua pyydettiin pitämään pienimuotoinen sokerimassaruusuoppitunti tuttavanaisille illanvieton merkeissä. Toki suostuin, mikäpä sen mukavampaa, kuin hyvässä seurassa puuhailu hauskan asian parissa (herkullista tarjoilua unohtamatta!) Laitan tähän muutaman vaihekuvan ruusujen teosta niin kuin itse olen sen oppinut kakunkoristelukurssilla Englannissa. During my holiday in Finland I was asked to teach how to make sugarpaste roses to a small group of women. Here are a few pictures of how the roses were made, following the method I have learned in England on Creative Sugarcraft course.

RUUSUT SOKERIMASSASTA

1. Muovaile kananmunan kokoista sokerimassapalloa käsissä hetken aikaa, niin että se lämpenee ja muuttuu helposti muovailtavaksi.

2. Kauli massasta n. 2 mm paksuinen levy.

3. Leikkaa muotilla n. 5 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Keskikokoiseen ruusuun tarvitset kuusi pyörylää. Ruusuja voi tehdä myös esim. kolmella tai vaikka kymmenellä pyörylällä.

4. Asettele pyörylät muovipussin päälle niin, että saat käännettyä pussin toisen pään pyörylöiden päälle. Näin estät niiden kuivumisen työskentelyn aikana. Ota yksi pyörylä esille ja ohenna n. 3/4 pyörylän reunoista sormella painellen.

5. Aloita ruusun tekeminen keskustasta. Ota juuri ohentamasi pyörylä käteesi ja käännä reunoja sisäänpäin niin, että saat aikaan ruusun nupun. Laita nuppu odottamaan terälehtiä.

6. Valmistele seuraavaksi kaksi pyörylää sormella painellen samoin kuin tehtiin nuppua varten. Ota toinen pyörylöistä ja ala kierittämään sitä nupun ympärille niin, että pyörylän korkein kohta tulee selvästi nuppua korkeammalle. Pyöritä ensimmäistä pyörylää suunnilleen puoliksi nupun ympäri, ota toinen pyörylä ja laita se alkamaan osittain ensimmäisen pyörylän alta. Käännä kummankin pyörylän reunat kiinni ja painele niin, että eivät itsekseen aukea. Käännä terälehtien reunoja hieman ulos- ja alaspäin, “rypistele” myös hiukan sormilla, niin saat kukasta aidomman näköisen. Kukan voit jättää tämän kokoiseksi halutessasi tai jatkaa usemmalla terälehdellä.

7. Valmistele seuraavaksi kolme pyörylää ja kiinnitä ne ruusuun lomittain, jälleen huomioiden, että uusien terälehtien yläreuna tulee aina korkeammalle kuin edellisen kerroksen terälehdet. Muotoile terälehdet.

8. Muotoile valmiin ruusun alaosaa oikean malliseksi ja leikkaa ylimääräinen sokerimassa pois. Aseta ruusu kuivumaan. Ruusun voi käyttää koristeeksi saman tien tai antaa kuivua kokonaan esim. kuivassa, ei ilmatiiviissa rasiassa huoneenlämmössä. Valmiit ruusut säilyvät viikkoja, ehkä kuukausiakin, joten kerralla kannattaa tehdä usampi kukka varastoon.

Valmiita ruusuja:

Illanvieton tarjoilua, koristeena sokerimassakukkia:

Ruusuillan puuhailua:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s