Pientä herkkua – Something Sweet

Tein tätä herkkukääretorttua  jo kolmatta kertaa ja vasta nyt sain sen kääräistyä niin, ettei kakkupohja haljennut. Tällä kertaa myös testasin saksalaista rahkaa ja Marianne-karkkien sijaan käytin semmoisia ranskanpastillien tapaisia murskattuna.

This was the third time I made this Swiss roll and only now I managed not to break it when wrapping it. This time I also got to try out German quark and instead of the Finnish Marianne-sweets I used other chocolate filled peppermint sweets crushed.

huhtikuu-133 huhtikuu-138

Marianne-rahka-kääretorttu

Pohja:

4 munaa

1,5 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

2 rkl kaakaojauhetta

Täyte:

2 dl FloraVispiä tms.

1 prk rahkaa

kourallinen pakastevadelmia

kourallinen Marianne Crushia (tai murskattuja Marianneja / ranskanpastilleja)

1/2 dl sokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa vaahtoon.

3. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle.

4. Paista 200C n. 6-8 min.

5. Kumoa valmis kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota uunissa ollut leivinpaperi kakkulevystä.

6. Vatkaa kerma ja sekoita siihen rahka, sokeri sekä Marianne Crush.

7. Levitä täyte kakkupohjalle ja ripottele päälle kohmeiset vadelmat.

8. Kääri kakku rullalle ja anna mehevöityä jääkaapissa.

9. Koristele haluamallasi tavalla. Tällä kertaa käytin pari vanhaa suklaaperhosta ja tomusokeria.

***

Marianne Quark Swiss Roll

Cake base:

4 eggs

150 ml sugar

100 ml flour

1,5 tsp baking powder

2 tbs cocoa

Filling:

200 ml whipping cream

250 ml quark (I know British quark is not the same stuff, German is ok, I have no idea if anything like this exists in USA)

handful of frozen raspberries

handful of crushed chocolate filled peppermint sweets

50 ml sugar


1. Whisk eggs and sugar very well.

2. Mix the dry ingredients together and pour the to the egg-sugar foam through a sieve.

3. Pour the mixture on a baking sheet on a baking tray.

4. Bake 200C about 6-8 mins.

5. Turn the ready cake base up side down on a new baking sheet where there is sugar sprinkeld on it and tear away the used baking sheet.

6. Whip the cream and mix it with the quark, crushed sweets and sugar.

7. Spread the filling on top of the cake base and sprinkle the frozen raspberries on top.

8. Roll the cake and let it set in the fridge.

9. Decorate as you like. This time I used a couple of chocolate butterflies from my stash.

Advertisements

3 comments on “Pientä herkkua – Something Sweet

  1. isa, not that i know of. at least the taste and consistency seem to be the same. but the british version of quark was more like thick cream. it lacked the sourness that is the main feature of quark to me!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s