Tiramisu

Kehittelin eilen kahvittoman ja alkoholittoman tiramisun ja tein sen jääkaappiin tekeytymään. Tänään päästiin maistamaan ja koska mieheni kommentti oli “kansiokamaa” (tai no tietenkin englanniksi “folder stuff”), lienee resepti myös jakamisen arvoinen täällä blogissa. I wanted a tiramisu without coffee or alcohol so I came up with my own recipe yesterday. Today we had a taste and it was yummy and the texture and the looks were good I decided to share it here too.

TIRAMISU

Kostutukseen:

  • 4 dl vahvaa tummaa veteen tehtyä kaakaota
  • n. 1/2 dl sokeria
  • 1 rkl rommiaromia
  • 200 g “sponge fingers”, savoyard-keksiä (myös kuiva sokerikakkupohja käy)

Täytteeseen:

  • 100 g valkosuklaata
  • 4 munankeltuaista
  • 1,5 dl sokeria
  • 1/2 dl appelsiinimehua
  • 1-2 rkl rommiaromia
  • 250 g mascarpone-juustoa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 125 g ranskankermaa
  • 1 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 25 g tummaa suklaata

1. Laita kostutukseen tulevat kaakao, sokeri ja rommiaromi kattilaan. Keittele hiljalleen ja anna nesteen vähentyä (“reduce”), ainakin 10 min. Kaada matalaan astiaan ja anna jäähtyä hetken. Uita puolet kekseistä nopeasti liemessä ja peita vuoan pohja niillä.

2. Täytettä varten laita keltuaiset, sokeri, rommiaromi ja appelsiinimehu kuumaa kestävään kulhoon. Laita kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle ja vatkaa seosta siinä n. 8 min kunnes koostumus on paksumpaa ja väri vaaleaa. Ota kulho pois kattilan päältä ja jatka vatkaamista joitakin minuutteja kunnes seos on jäähtynyt ja entistä paksumpaa.

3. Sulata valkosuklaa. Sekoita mascarpone ja tuorejuusto keskenään, lisää ranskankerma. Sekoita juustoseos keltuaisseokseen ja kääntele sula valkosuklaa joukkoon. Kaada puolet seoksesta vuokaan keksien päälle.

4. Kostuta loput keksit ja lado ne täytteen päälle. Kaada loput täytteestä vuokaan ja tasoita.

5. Siivilöi kaakaojauhe ja raasta tumma suklaa koristamaan jälkiruokaa. Peitä kelmulla tai foliolla ja anna maustua jääkaapissa vähintään 3h (miel. 24h).

TIRAMISU

  • 400ml very dark cocoa drink (I made it in water and added some extra spoonfuls of dark cocoa powder)
  • 50g (2oz) caster sugar
  • 1 tbsp rum flavor
  • 1x200g (7oz) packet of sponge fingers
  • For the mascarpone mixture
  • 100g (3½oz) white chocolate, chopped
  • 4 egg yolks
  • 125g (4oz) caster sugar
  • 50ml (2fl oz) orange juice
  • 1-2 tbsp rum flavor
  • 250g mascarpone
  • 200g soft cheese
  • 125g (4oz) créme fraiche
  • 1tsp cocoa powder
  • 25g (1oz) dark chocolate

Put the dark cocoa drink, 1 tbsp rum flavor and the 50g (2oz) sugar in a medium saucepan and boil down to reduce in volume by half (this takes about 10 minutes). Ppour into a shallow dish. Briefly soak half of the sponge fingers in the mixture – they need only a few seconds or they fall apart. Lay them across the base of a large, 24cm (9in) diameter serving bowl or dish.

For the mascarpone mix, melt the white chocolate. Put the egg yolks, rum flavor, sugar and orange juice in a large heatproof bowl. Place over a saucepan filled with 2.5cm (1in) simmering water. Using an electric hand whisk, beat the mixture over the simmering water for 7-8 minutes until thick and paler in colour. Remove from the heat and continue to whisk for several minutes until thicker and cooled – and when the beaters are lifted the mixture leaves a ribbon trail. Set aside.

In a separate large bowl, beat the mascarpone and soft cheese with a wooden spoon until smooth. Stir in the créme fraiche. Using a spatula, fold the mascarpone mix into the egg yolk mixture, then fold in the cooled white chocolate. Spoon or pour half of this mixture over the sponge finger layer.

Briefly soak the remaining sponge fingers in the cocoa mixture as before and lay them on top of the mascarpone mixture, cutting to fit if necessary. Pour over the remaining mascarpone mixture, to evenly cover the fingers.

Sift the cocoa over the surface then grate over the dark chocolate. Cover with cling film and chill for at least 3 hours, or up to 24 hours, to firm up before serving.

Advertisements

2 comments on “Tiramisu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s