Suklaapalleroita – Choco Balls

Näitä ruotsalaisherkkuja on pitänyt kokeilla jo monta vuotta ja viimein tänään siihen ryhdyin. Olipa helppoa ja nopeaa! Ja hyvää! Tämä resepti on oma sovellukseni  monista netissä olevista resepteistä yhdisteltynä. I have meant to try these Swedish treats for a long time and finally today I did. How quick and easy! And yummy! This is my recipe which I created by mixing and combining several recipes found online.

Suklaapallerot

100 g margariinia

1 dl sokeria

50 g sulatettua tummaa suklaata

3 rkl kaakaojauhetta

3,5 dl kaurahiutaleita (pyöräytin hiutaleet pari kertaa tehosekoittimessa koostumuksen hienontamiseksi)

1 rkl vaniljaesanssia

4 rkl vahvaa kaakaota (tummasta kaakaojauheesta tehtyä, ilman sokeria, huoneenlämpöisenä)

koristeeksi raesokeria ja/tai kookoshiutaleita

*

1. Vatkaa margariini, sokeri ja vanilja kulhossa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

2. Lisää joukkoon sulatettu suklaa.

3. Sekoita kaurahiutaleet ja kaakaojauhe keskenään ja lisää suklaaseokseen. Lisää myös vahva kaakao.

4. Sekoita taikina hyvin ja pyörittele pallosia, n. 3-4 cm halkaisijaltaan. Pyöritä pallot kookoshiutaleissa / raesokerissa. Jos taikina tuntuu liian märältä, lisää kaurahiutaleita. Jos taikina on liian kuivaa eivätkä raesokerit / kookos tartu pallon pintaan, lisää joukkoon vähän lisää vahvaa kaakaota.

5. Anna jähmettyä hetken aikaa kylmässä ja nauti! Älä unohda lasillista kylmää maitoa :)!

 

CHOCOLATE BALLS

100 g margarine

100 ml caster sugar

50 g dark chocolate, melted

3 tbsp cocoa powder

350 ml rolled oats

1 tbsp vanilla

4 tbsp strong cocoa (made with dark cocoa powder without sugar)

desiccated coconut to decorate

*

1. Combine the butter, sugar, and vanilla in a large bowl and use a handheld mixer to beat the mixture until pale and fluffy, 1–2 minutes. Add the chocolate, cocoa powder and cocoa, and vanilla and continue beating until combined, about 1 minute more.


2. Place the oats in the bowl of a food processor and pulse until roughly chopped, about 5 pulses. Add the oats to the chocolate–butter mixture and mix until combined.

3. Roll the mixture into a 1″ bals. Place coconut in a shallow dish and roll each ball thoroughly in coconut; transfer balls to a baking sheet. Refrigerate before serving. Enjoy with a glass of cold milk!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s