30&30 Omakuvahaaste – 30&30 Self Portrait Challenge

Tämä kuukausi on omistettu kuville itsestä. Emmo järjestää omakuvahaasteen, joka alkoi sunnuntaina ja jatkuu läpi koko kuukauden. Tarkoituksena on ottaa kuvia itsestään, oppia olemaan rohkea ja muistaa, että on tärkeä ihminen ja että on tärkeää dokumentoida muiden perheenjäsenten ja ystävien lisäksi myös itsensä! Joka päivälle on annettu aihe suomalaisen musiikin kautta. Haasteeseen voi hypätä mukaan, vaikka ei kuun alusta aloitakaan!

This month is dedicated for self portraits. Emmo is organising a self portait challenge for the month of September giving 30 different prompts to help when tackling the challenge of photographing yourself! The topics are based on Finnish music – you can still take part even if you don’t speak Finnish (google translator will help!). The point of such challenge is to take pictures of yourself, learn to be brave and remember that you are important and as much worth documenting than all the other members in your family!

Minulla oli kunnia olla vieraana haasteessa pari päivää sitten pohtimassa omaa suhdettani omakuvaan. Valitsin omaksi kappaleekseni Anna Puun Kolme vuodenaikaa -laulun, joka on mielestäni uskomattoman kaunis ja tulkittavissa monella eri tapaa.

A couple of days ago I had the honor of being a guest at the challenge. I pondered my relationship to self portraits wondering when looking at pictures of me I always concentrate on the not so essential: skin problems, moles, wrinkles, shadows under the eyes, extra kilos from pregnancies etc. I should learn to see that in the pictures there is somebody who is a daughter, sister, aunt, mother, friend – a person that is loved and needed! I should learn to see the life experience, maybe a person who loves scrapbooking and chocolate, used to dance a lot, likes woods, updates several blogs and who is busy mother of three lovely children who is healthy and lucky in so many ways! Next time when looking at photos of myself I try to be less critical and concentrate on what is important!

“Siinä olen minä. Semmoisena kuin muut minut näkevät, luulen. Katson kuvaa itsestäni. Itselaukaisijalla otettua. Niin on helpompaa kun ei tarvitse poseerata kenellekään. Joskus pyydän lapsiani ottamaan itsestäni kuvan. Heidän edessään ei tarvitse nolostella eivätkä he pidä omakuvien ottamista mitenkään ihmeellisenä tai kyseenalaisena asiana.
Kuvassa olen siis minä. Tunnistanko itseni? Näytänkö sellaiselta, jollaiseksi tunnen itseni? Tarkastelen. On eri asia katsoa pysäytettyä kuvaa kuin peilikuvaa. Katsojana olen kriittinen ja armotonkin itseäni kohtaan. Hiuksissa juurikasvu, poskissa punakka couperosa-iho. Luomi korvan vieressä. Niskatukkaa. Sekaisin olevia kulmakarvoja. Kiinnitän huomiota kohtiin, jotka mielestäni ovat epäkohtia. Mitä muut mahtavat nähdä kuvassa?
Huomaan haikailevani vuosien taakse, jolloin oli puolet nuorempi. Ei raskauksien myötä tulleita kiloja eikä venynyttä ihoa. Ei rypynalkuja silmäkulmissa. Ihokin oli tasaisen värinen. Keskityn turhamaisesti ulkonäön tarkkailuun. Miksi unohdan nähdä omassa kuvassani elämänkokemuksen? Tai että kuvassa on äiti, vaimo, ystävä, sisko, tytär, eli ihminen, jota monet tarvitsevat ja rakastavat? Voisinko nähdä kuvassa intohimoisen askartelijan, suklaan ystävän, tanssia harrastaneen, metsää rakastavan, useampaa blogia ylläpitävän kiireisen kolmen ihanan lapsen äidin, joka on terve ja jolla on asiat hyvin? Ensi kerralla kun tarkastelen kuvaani, aion keskittyä muihin asioihin kuin siihen turhimpaan ja tylsimpään – ulkonäköön liittyviin asioihin. Aion nähdä syvemmälle ja opin tuntemaan ja tunnistamaan itseni paremmin omakuvieni kautta!”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s